Hej! od września studiuję psychologię... w sobotę mam egzamin z podstaw psychiatrii... no i dostaliśmy kilka pytań przykładowych - i tak je wspólnie większą grupą rozwiązujemy zrodziło się kilka niejasności (w różnych książkach odmiennie, albo różnica z wykładami). Jeśli znajdzie ktoś wolną chwilę proszę o rozwianie wątpliwości... Pyt1.Stwierdzenie wystąpienia urojeń prześladowczych wystarcza do: a.Schizofrenii b.Zaburzeń afektywnych dwubiegunowych c.Epizodu maniakalnego d.Zespołu paranoidalnego e.Żadnego z wymienionych (tu obstawiamy, że żadnego, bo jeden objaw chyba jeszcze o niczym nie świadczy??) 2. Swierdzenie omamów słuchowych jest wystarczające do rozpoznania: * a.Zespołu paranoidalnego b.Zespołu paranoicznego c.Zespołu Korskakowa d.Żadnego z wyżej wymienionych e. Wszystkich z wymienionych (A, B i C) 3.Lęk jest to: * a.Negatywna emocja związana z aktualnym wydarzeniem b.Negatywna emocja związana z przeszłym wydarzeniem c.Negatywna emocja związana z antycypowanym zdarzeniem d.Emocja analogiczna do strachu, ale bez realnego zagrożenia e. Odpowiedzi C i D (ja obstawiałam e, ale część osób upiera się, że ok jest tylko d) 4. Natręctwa mogą występować w następujących schorzeniach, z wyjątkiem * a.Zaburzeniach obsesyjno-kompulsywnych b.Depresji c.Schizofrenii d.Manii e. We wszystkich wymienionych (korzystam z podręcznika Jaremy - tam ani w chizofr., ani w manii nie ma o natręctwach ani słowa) 5. Jedno z poniższych pojęć psychopatologicznych nie pasuje do pozostałych: * a.Majaczenie b.Zamroczenie c.Mania d.Urojenia e.Paranoja (to myśleliśmy że mania, ale koleżance znajomy psychiatra powiedział, że urojenia) 6. Jedno z poniższych pojęć należy do innej kategorii: * a.Omam b.Pseudohalucynacja c.Mania d.Iluzja e.Fobia (ja obstawiałam manię, ale część osób fobię) 7. Wybbierz minimum dwie spośród grup leków stosowane w określonej jednostce chorobowej: a. Schizofrenia (TLPD, SSRI, Anksjolityki, Neuroleptyki, Leki p/padaczkowe, Lit) b. depresja (TLPD, SSRI, Anksjolityki, Neuroleptyki, Leki p/padaczkowe, Lit) c. Lęk napadowy (TLPD, SSRI, Anksjolityki, Neuroleptyki, Leki p/padaczkowe, Lit) d. Zaburzenia obsesyjno-kompulsywne (TLPD, SSRI, Anksjolityki, Neuroleptyki, Leki p/padaczkowe, Lit) e. Zaburzenia afektywne dwubiegunowe - epizod maniakalny (TLPD, SSRI, Anksjolityki, Neuroleptyki, Leki p/padaczkowe, Lit) f. Pobudzenie psychotyczne (te same leki co ww do wyboru) 8. 22. Jeżeli wartość 100 to maksymalna siła uzależniająca jakieś substancji narkotycznej, to jak bardzo działa uzależniająco Relanium (diazepam) ( my obstawiamy około 80) 9. w amnezji zachowana jest: A. Do rozpoznawania twarzyB. Pamięć autobiograficznaC. Pamięć krótkotrwałaD. Wszystkie wymienione są sprawne bo amnezja dotyczy pamięci długotrwałej (deklaratywnej)E. Żadne z powyższych
Liczę na pomoc:) to dla mnie materiał nowy, a informacje dostarczane z zewnątrz są niejednoznaczne... :)