Konsylium24

Czy lekarz ma obowiązek wypisać receptę z literką "P"

Refundacja

PV:

Odpowiedzi na pytania (odpowiedź urzędnika Warmńsko-Mazurskiego Oddziału NFZ) Witam. W dniu dzisiejszym lekarz rodzinny odmówił mi wypisania leków urologicznych na receptę z literką "P" uzasadniając swoją decyzję tym , że zlecenie urologa straciło swoją ważność ponieważ upłynął rok od wystawienia zlecenia. Aktualnie do urologa są zapisy na przyszły rok. Pytanie. Czy lekarz rodzinny miał prawo odmówić mi wypisania recepty z literką "P" z powodu przekroczenia 1 roku od wizyty u urologa. W tej sytuacji jestem skazany na kupowanie leków na 100 % przez dłuższy okres czasu. Dziękuję za odpowiedź 2011-12-07 Witam. Sytuacja, którą Pan opisuje jest niedopuszczalna. Pacjent nie powinien pozostać bez leków, które przyjmuje na schorzenie przewlekłe. Prawdą jest, że pacjent powinien co roku dostarczać zlecenie od lekarza specjalisty, ale mając na względzie chorobę pacjenta oraz utrudniony dostęp do lekarzy specjalistów (szczególnie pod koniec roku) lekarz rodzinny powinien wypisać Panu receptę i poczekać na dostarczenie przez Pana zlecenia od lekarza specjalisty. W razie konieczności lekarz rodzinny może skontaktować się także telefonicznie z lekarzem specjalistą, by dopytać o aktualną orydację leków. Proszę o kontakt z naszym Wydziałem Skrag i Wniosków - tel. 89 539 97 93. http://www.nfz-olsztyn.pl/index.php?md=qa&par=1,20918#q20918
no access

Access to the content of the website only for logged in doctors

LOGIN