Konsylium24

urlop macierzyński a lekarski staż podyplomowy

Lekarze stażyści

PV:

Witam, jestem swieżo upieczona lekarka w trakcie trwania stażu podyplomowego, razem z mezem rozwazamy mozliwosc posiadania w niedlugim czasie dzidziusia. Zastanawiam sie jak wyglada sprawa urlopu maciezynskiego i wynagrodzenia za nie w czasie trwania stazu lub krotko po nim. Czy moge rpzejsc na urlop maciezynski np ostatniego dnia stazu majac np 2-3 tyg do terminu rozwiazania? czy moge rozpoczac urlop krotko po zakonczeniu stazu (zalezy mi na tym zeby po urlopie isc normalnie do pracy a nie wracac jeszcze na staz), jakie wynagrodzenie mi przysluguje? gdzies czytalam ze osobie zatrudnionej na umowie o prace (a taka jest na stazu podyplomowym chyba) przysluguje wynagrodzenie w razie choroby lub maciezynstwa w czasie trwania umowy o prace lub do 6 miesiecy od jej zakonczenia przysluguje 100% wynagrodzenia, ale nie wiem czy to prawda i czy dobrze to rozumiem. Wiem ze nei da sie wszystkiego zaplanowac, ale jak juz planuje to chcialabym wiedziec co mi sie nalezy i czego oczekiwac. Prosze o pomoc pozdrawiam
no access

Access to the content of the website only for logged in doctors

LOGIN