Konsylium24

Jak prawidłowo wystawisz receptę, gdy dawkowanie i czas terapii nie jest wielokrotnością dostępnych opakowań?

Recepty

PV:

Skoro już zmusili nas przemocą, do określania czasu terapii co do dnia, formy dawkowania co do kropelki i miligrama, i mają w tych swoich systemach zarejestrowane wszystkie dostępne wielkości opakowań, powinienem w takim razie tylko określać dawkowanie i czas terapii, a system sam powinien dobierać ilość i rodzaj opakowań. Niech chociaż taka będzie korzyść za dodatkową upierdliwość. I rzeczywiście system (SOMED) sam podlicza ilość opakowań zaleconych na zadany czas terapii np. wpisuję 1x1 tab przez 120 dni i system sam wpisuje 5 opakowań po 28 tabletek. Problem w tym, że apteka wydaje pacjentowi 4 opakowania na 112 dni terapii i pozostawia go bez leku na resztę zaleconych dni. Argumentuje to "źle wpisanym dawkowaniem" mimo że jest wszystko super dokładnie w kalkulatorku podane. Przecież podobnie wypisujemy nie raz recepty np. na antybiotyki na konkretny czas kuracji i czasem zostaje w opakowaniu kilka tabletek lub kilka ml syropu. Nie zawsze się da tak dobrać opakowania, żeby dokładnie starczyły na czas kuracji w dniach. Dajmy na to insulinę co do jednostki, przecież nie da się tego policzyć co do dnia , bo zawsze zostanie jakaś jednostka. Wiem , że rozwiązaniem jest nie pisać recept "rocznych", ale ja muszę i chcę pisać recepty na dłuższa terapię, bo walczę ze zwyczajem wpadania 3 x w tygodniu po receptę na 1 op. 1 leku. Podsumowując, czy apteka ma prawo i słusznie robi nie wydając pacjentowi jednego opakowania leku? Czy ja nie mam prawa sam decydować o czasie zaleconej przeze mnie kuracji, tylko muszę się zawsze dostosować do wielokrotności dostępnych akurat w aptekach wielkości opakowań i liczyć to za każdym razem w głowie? A może jednak apteka nie ma racji odmawiając pacjentowi wydania odpowiedniej ilości leku, żeby starczyło na cały czas zaleconej przez lekarza kuracji?
no access

Access to the content of the website only for logged in doctors

LOGIN