Kolendra - kochacie czy nienawidzicie?
Ostatnio natrafiłam na ciekawe artykuły w stylu faktów i mitów. Nie mogę znaleźć, żadnego bardziej naukowego źródła, ale wrzucę może jako ciekawostkę. Mianowicie: kolendra - ma grono zwolenników jak i przeciwników. Ci co ja kochają, zazwyczaj cenią za jej pikantność i lekko cytrusowy smak, który doskonale uzupełnia wiele potraw.
Z drugiej strony, osoby, które nienawidzą kolendry, zazwyczaj odczuwają, że jej smak jest gorzki i mydlany, co powoduje, że ich jedzenie staje się nieprzyjemne. W sieci krążą informacje, jakoby miało to związek z mutacją genu, który uwrażliwia receptor na aldehyd występujący w kolendrze.
Jak to jest u Was z postrzeganiem jej smaku?
* Podobno grono wybrańców dla których smakuje jak mydło to około 10-15% populacji :)
Access to the content of the website only for logged in doctors