Pacjent nie chce zwolnienia mimo wskazań
PV:
W oczekiwaniu na rezydenturę rozpocząłem pracę w POZ. Zasadniczo to jest naprawdę nieźle i praca póki co jest bardzo si - braki w doświadczeniu nadrabiam na bieżąco. Mam jednak pytanie dotyczące zwolnień bo wciąż się zastanawiam nad jedną pacjentką
Przyszłą do mnie niewiasta 55 lat. W płucach wysłuchałem bardzo brzydkie rzeczy ponadto temperatura 39 stopni utrzymująca się od paru dni, tachykardia, kaszel, dusznosc, osłabienie.
Włączyłem antybiotyk i chciałem jej dać zwolnienie. Pacjentka odmówiła twierdząc, że "musi pracować, bo ma ciężką sytuację życiową" etc. Nie dała się przekonać do zmiany zdania, poinformowałem ją o tym, że odnotuje to w dokumentacji i odnotowałem.
Moje pytanie jest następujące - jak to wygląda w aspekcie prawnym ? Bo moim zdaniem mamy tu ewidentne przeciwwskazanie do pracy i w sumie w tej swojej pracy może też zarażać innych. Inna sprawa to czy w przypadku gdyby coś się jej w tej pracy stało to czy nie będzie potem problemów pod tytułem "dlaczego doktor dał antybiotyk stwierdzając zapalenie płuc i nie dał zwolnienia". Z drugiej strony wciskanie na siłę zwolnienia komuś kto nie chce też nie wydaje mi się poprawnym działaniem.
Byłbym zobowiązany gdyby ktoś mógł rzucić nieco światła na sytuację
Access to the content of the website only for logged in doctors